Markkinoinnin kumppani

Jaakko Pernu on Kamuan uusi asiakkuusjohtaja

Kun Jaakko Pernu aloitti Keskisuomalainen-konsernin markkinointiviestinnän yhtiö Kamuan asiakkuusjohtajana 1.6.2016, moni ei vielä tuntenut Jyväskylän Aholaidan uutta kasvoa. Kahvipöydissä kyllä puhuttiin, että mies on kuulemma komea. Nykyisin Pernu tietää huhupuheista itsekin ja ottaa kehut lämmöllä vastaan.

jaakko-pernu-kamua-mainostoimistoJaakko Pernu on alun perin kotoisin Pohjois-Suomesta, noin 4 000 asukkaan Ranualta. Paikkakunnan pienuutta kuvaa hyvin esimerkiksi se, ettei paikkakunnalta löytynyt paljoakaan harrastusmahdollisuuksia silloin, kun hän oli pieni. Talvella yleensä hiihdettiin ja kesällä harrastettiin yleisurheilulajeja – Pernu oli huono molemmissa.

Vuonna 1999 17-vuotias Pernu lähti Amerikan Minnesotaan vaihto-oppilaaksi. Nuorelle miehelle maailma aukeni kerralla isosti, sillä hyvän kielitaidon lisäksi hän sai matkalta ensimmäisen kimmokkeen myyntiin ja markkinointiin.
– Vaikutuin jo silloin yrityksien markkinoinnin tasosta ja siitä, miten lapsia kannustetaan pienestä pitäen esiintymään. Aikuisena nämä lapset ovat taitavia puhujia, jotka todella hallitsevat markkinoinnin ja myynnin taidon. Suomessa tilanne ei ole ihan niin hyvä, Pernu sanoo.

Kilpailijoista pystyy erottumaan tekemällä markkinointia

Pernun mukaan Suomi on huippuinsinöörien maa: osaamisen taso on kovaa, mutta markkinoinnissa ja kommunikoinnissa olisi jonkin verran kehitettävää. Myynti ja markkinointi nähdään usein myös yllättävän negatiivisena asiana, vaikka ilman myyntiä on harvoin menestyvää liiketoimintaa.
– Mielestäni tilanne on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa. Uskon, että Suomessa on vielä paljon toimialoja, joissa ei ole aikaisemmin tarvinnut panostaa markkinointiin. Nyt kilpailijoista saattaa pystyä erottautumaan ylipäätään tekemällä markkinointia, Pernu kertoo.

Pernua myynnin ja markkinoinnin maailma kiehtoo ja hän kokeekin olevansa parhaimmillaan lähellä ihmisiä ja tekemistä. Pernu myös nauttii myyntityöstä – vaikka ei oikeastaan tiedä miksi.
– Myyntityö on yhtä vuoristorataa, jossa olen aina täysillä mukana.  Ehkä onnistumiset ja työn kehittämismahdollisuudet koukuttavat. Pienenä perfektionistina epäonnistumiset ottavat kyllä paljon päähän, Pernu myöntää.

Itsepuolustuslajeista Pernu on löytänyt hyvän vastapainon työ- ja opiskelukiireille. Lajien parissa Pernu on viihtynyt jo yli 15 vuotta.
– Papan kanssa nyrkkeilin Ranuallakin, mutta jenkeissä pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan taekwondoa. Myöhemmin innostuin enemmän nyrkkeilystä ja vapaaottelusta. Toivon, että pääsen vielä joskus kilpailemaankin vapaaottelussa, Pernu haaveilee.

”Puhelinmyynti opetti eniten markkinoinnista. ”

Ennen Kamuaa Pernu työskenteli yli kymmenen vuotta Evry Jydacom ja Buildercom -nimisissä it-alan yrityksissä. Ura alkoi puhelinmyyjänä, josta Pernu eteni markkinoinnin harjoittelijaksi ja lopulta markkinoinnin esimiestehtäviin. Pernun mukaan juuri puhelinmyynti opetti hänelle eniten myynnin psykologiaa eli sitä, miten myyntiä viedään eteenpäin erilaisten ihmisten kanssa.
– Olin aluksi todella huono puhelinmyyjä ja harkitsin jopa lopettamista. Luonne ei kuitenkaan antanut periksi ja päätin, että minä pärjään. Kehittymisen halu oli kova ja otin mallia parhaista myyjistä. Muutaman kuukauden jälkeen olin samalla tasolla kuin muut. Loppujen lopuksi minusta tulikin tosi hyvä, Pernu paljastaa.

Jaakko Pernu ymmärtää myynnin psykologiaa yli kymmenen vuoden business to business -kokemuksella. MBA-lopputyötään tekevällä Pernulla on myös englanninkielisen kansainvälisen kaupan BBA-tutkinto takataskussaan.

Jaakko Pernu ymmärtää myynnin psykologiaa yli kymmenen vuoden business to business -kokemuksella. MBA-lopputyötään tekevällä Pernulla on myös englanninkielisen kansainvälisen kaupan BBA-tutkinto takataskussaan.

Mitä Jaakko Pernu tekee?

  • toimii kamualaisten lähiesimiehenä Laura Turusen äitiysloman ajan
  • kehittää ja integroi Kamuan ja konsernin myynnin tiiviimmin yhteen
  • vastaa asiakkuuksien sekä myynnin ja projektijohdon kehittämisestä
  • keskittyy vahvasti uusasiakashankintaan
  • vastaa Kamuan liiketoiminnan ja markkinoinnin kehittämisestä

Kommentit

  • Birgit Pernu-Trabelsi

    Äidiltä Jakelle terveisiä <3 <3 <3 , ihana juttu ja ihania kuvia, en ole ennen huomannut käydä sivuilla :).

Jätä kommentti

*