Tämän haluat tietää videon ostamisesta – Osa 2 – Kohderyhmät ja kanavat

Harkitsetko videotuotannon hyödyntämistä markkinoinnissasi? Oletko asettanut selkeät tavoitteet videomainonnallesi? Mikäli vastasit molempiin kyllä, niin jatka lukemista, sillä seuraavat askeleet videon ostamisprosessissa ovat oikeiden kanavien ja kohderyhmien määrittely.

(Hei, ja jos tavoitteesi eivät ole vielä täysin selvillä, lue blogistamme 1. osa videon ostamisesta. Sillä pääset alkuun.)


Kohderyhmä

Markkinoinnin parissa työskentelevät painottavat aina kohderyhmäajattelua. Kysymys kuuluukin, että kenelle haluan tuotettani myydä? Asiakkaan vastaus on usein tätä luokkaa: kaikille tottakai!

No, epäilemättä kaikkien kassassa olisi aina tilaa lisäeuroille, mutta ei kohderyhmäajattelua turhaan toitoteta. Kohderyhmien miettiminen on tärkeämpää kuin koskaan, sillä niin sanotun ”perinteisen mediakentän” lisäksi on lukuisia uusia kanavia, joissa varsinkin nuorempi väestö liikkuu. Ylipäätään koko kansan kanavia ei enää ole, vaan käyttäjät viettävät yhä enemmän aikaa omissa suosikkikanavissaan – on siis tärkeää kohdistaa eurot oikeaan kohderyhmään ja kanavaan.

Mainonnan ja videon näkökulmasta myös samaistuttavuus on tärkeää: se on yhtä tärkeää kuin viestisi kohdistaminen oikealle kohderyhmälle. Käytä siis kohderyhmään sopivaa kuvastoa, tarinoita, ääntä, tunnetta, viestejä. Esimerkiksi jos teet videota 18-vuotiaille e-pelaajille, puhu 18-vuotiaan e-pelaajan kieltä. On myös hyvä muistaa, että mainonnassa pelataan useimmiten stereotypioilla. Ihmiset mainosvideoissa näyttävät ihan syystä siltä miltä näyttävät: talonmies näyttää talonmieheltä, nuorella miehellä on sopivanmallinen bemari autona, nuorella some-kaunottarella on pieni sylikoira ja opettajalla neuletakki nahkapaikoilla vahvistettuna. Eikö vain?

Stereotypioiden avustamana videon katsoja tietää ensimmäisestä vilkaisusta lähtien missä maailmassa ollaan, missä ammatissa videon henkilö on ja mitä hän tuntee siinä hetkessä. Jos siis videon katsoja vaikuttuu tunnetasolla näkemästään jo ensimmäisien sekuntien aikana, niin hyvin todennäköisesti hän jaksaa katsoa videon loppuun asti. Jos näin onnekkaasti käy, on videollasi uusi katsoja ja tuotteellasi mahdollisesti uusi ostaja.

 

Kanavat

Missä kanavissa videota esitetään? Tästä on syytä olla ajatusta jo ennen videon ostoa. Kanavilla on omat erityispiirteensä, joten on hyvä listata alustat, joissa videota on ajateltu esitettävän.

Esimerkiksi television spottimainontaan liittyy teknisiä asioita, kuten videon lopullinen formaatti, ääniraita ja elementtien rajaus, jotka on hyvä tietää etukäteen, jotta tuottaja voi huomioida ne jo videotuotannon alkuvaiheessa. Youtubessa ja monessa striimausalustassa taas videon ensimmäiset 3-5 sekuntia ovat totuuden hetkiä, jolloin joko onnistut tai epäonnistut saamaan ostajan huomion. Jos siis ajatuksenasi on laittaa iso osa budjetistasi striimialustalle, tulee video suunnitella ensisijaisesti siihen kanavaan. Sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa ja Instagramissa, on tärkeää huomioida, että suurin osa katselijoista rullaa videon ohi kuuntelematta sitä äänillä – jos siis videossa on puhetta, on se syytä tekstittää.

Kanavien valinnassa suosisin ennemmin tarkkuutta kuin sitä, että euroja upotetaan summamutikassa eri kanaviin toivoen, että lopputulos on hyvä. Tosin parhaiten tuottavien kanavien valinta on vaikeaa. Siksi valintaprosessissa tuleekin olla sinnikäs ja kärsivällinen eteenkin, jos kyseessä on uusi tuote tai palvelu, ja eurot markkinointiin ovat niukassa. Aloita siis valitsemalla sopivin kohderyhmä ja kanava viestillesi. Jos kanava lähtee vetämään hyvin, voit lisätä resursseja ja sen jälkeen miettiä laajentamista toiseen kanavaan.

Se miten lopullisiin kanavavalintoihin päädytään, on toki aina monen asian summa, johon vaikuttaa myytävä tuote, palvelu, idea, kohderyhmä(t), mediabudjetti ja niin edelleen. Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin sanoa, että kun tiedät kohderyhmän ja budjetin, niin kanavavalinnat selkenevät sitä myöten. Tässäkin hyvä kumppani on kullanarvoinen apu, varsinkaan jos ei ole aiempaa kokemusta videoista ja videomarkkinoinnista.

 

Joo, mut paljon toi maksaa?

Hintahaarukkaa löytyy markkinoilta. Videoita tarjoavia yhtiöitä on monenlaisia ja -kokoisia. On toiminimellä tekeviä, kamera- ja corolla-tuottajia sekä isoja tuotantoyhtiöitä, jotka eivät pienistä projekteista liikahda. En lähde ottamaan kantaa muiden tuotantoyhtiöiden tai markkinointiyhtiöiden hintoihin, mutta alla muutaman perustuotteen hinta, joita kysytään paljon videomarkkinoilla:

  • Asiakaskokemusvideo (Referenssivideo, kokemusvideo): 1 500-3 000€
  • Tuote- tai palveluvideo (15sek): 1 500-2 500€
  • Imagovideo (60sek): 4 000-8 000€
  • Tarinallinen videosarja: 10 000€-

Kaikkia yllä olevia videoita voi ostaa paljon edullisemmin ja paljon kalliimmalla, mutta tästä saat varmasti osviittaa tuotteiden hinnoista. Edellä esitetyt hinnat eivät perustu tutkittuun tietoon, vaan havaintoihin markkinoilla liikkuvista tuntihinnoista ja arvioon siitä työmäärästä, mikä usein tällaisiin videoprojekteihin uppoaa.

 

Kumppania etsimässä?

Kun sinulle on selkeää videon ostamisen kulmakivet; videon tavoite, kanavat, kohderyhmä(t) ja tietenkin budjettiraamit, voit halutessasi ottaa yhteyttä kumppaniin, joka tuottaa sinulle videon palveluna. Jos sinulla ei ole vielä kumppania, ja et tiedä mistä löytää hyvän kumppanin, niin helpoin tapa aloittaa on soittamalla minulle 😉 (yhteystiedot tämän artikkelin yhteydessä)

Jos taas haluat tehdä kilpailevaa tutkimusta, niin voit tehdä sen vaikkapa Googlen kautta tai keskustelemalla LinkedIn-verkostosi kautta. Näitä reittejä pitkin pääset hyvin kärryille esimerkiksi paikallisesta tarjonnasta, jos haluat suosia lähituottajasi palveluita. Muista kuitenkin vertailevaa tutkimusta tehdessäsi kiinnittää huomiota muun muassa tuottajan verkkosivuston ulkonäköön ja toimivuuteen, asiakastöiden laatuun ja tuoreuteen sekä referenssien sopivuuteen omiin tarpeisiisi nähden.

Näillä vinkeillä pääset jo hyvin alkuun, mutta tulevaa kumppania on joka tapauksessa syytä haastatella. Videoprojektithan saattavat kestää viikkoja, joten kannattaa miettiä missä seurassa sen ajan viettää.


Kamua on kokenut videomainonnan tuottaja. Meillä panostetaan osaamiseen, laatuun ja kalustoon, lisäksi seuraamme tiiviisti videomainonnan trendejä. Video on meille intohimo ja se näkyy projektin alusta aina lopputuotteeseen asti. Toteutamme kustannustehokkaita ja ketteriä projekteja, sekä korkeamman brändiarvon tuotantoja aina asiakaslähtöisesti ja tavoitteen mukaisesti.  


Mikäli tarvitset apua oman viestisi ja tavoitteesi kiteyttämiseen sekä itse videotuotannon toteuttamiseen, ota yhteyttä mikko.evavaara(at)kamua.fi

Projektijohtaja
Mikko Evävaara, projektijohtaja
044 736 0333
mikko.evavaara@kamua.fi

Lisää aiheita